Parfüm kelimesi Latincede ‘’duman içinden’’ anlamına gelen ‘’per fumum’’ değiminden gelir. Parfüm; genel anlamda, kokuyu uzun süre koruyan sabitleyicilerin (kokunun uzun süre durmasını sağlayan etken maddelerin) ilave edildiği çiçekler, meyveler, otlar, yapraklar, baharatlar ve odunlardan elde edilen doğal esans yağlarından oluşan karışımların alkol ve suyla belirli oranlarda karıştırılmasıyla elde edilen güzel kokulu uçucu sıvılardır. Parfümlerde, kokulu uçucu yağları karıştırma ve tutma amacıyla kullanılan çözücü, kokulu yağın özelliğine bağlı olarak , az veya çok suyla karıştırılmış etil alkoldür.Bu çözücü, uçucu özelliği nedeniyle, kokunun taşınmasına yardımcı olurken çözdüğü yağa karşı etkisizdir. Parfümün bileşimindeki uçucu yağların taşınma hızı ve kokularının gücü parfümün notalarını belirler.
Her parfüm üst nota (tepe veya baş notası da denir), orta nota ( kalp notası da denir) ve alt nota (dip veya baz nota da denir) olarak adlandırılan üç koku yayma aşamasından oluşur. Üst notalar, parfümün içeriğindeki en uçucu yağların kokularından oluşan kısmıdır. En hafif ve en çabuk geçen kısmıdır. Çiçek koku ailesi ve turunçgil koku ailesi üst notalarda sıkça kullanılırlar.
Orta notalar, parfümlerin karakterini belirleyen nota kalp notasıdır. Parfümün cilde yerleşmesiyle belirginleşir ve Yumuşak, çok belirgin olmayan kokuları içerir. Kokunun sınıflandırılmasında yardımcı olur ve yine karanfil, nergis, frezya, hanımeli, yasemin, leylak, inciçiçeği, manolya, orkide, şakayık, gül, sümbülteber, menekşe, nilüfer orta nota kokularına örnek olarak verilebilirler. Alt nota, parfümün asıl karakterini, kalıcılığını ve başarısını belirleyen kısımdır. Baz notalar, üst ve orta notaların taşınmasından sonra ortaya çıkar ve bazen sabitleyiciler diye de bilinir.Çünkü kokunun cilt üzerindeki hayatını uzatırlar. Amber, balzam, benzoin, sedir ağacı, kumarin, misk, meşe yosunu, paçuli, sandal ağacı, vanilya alt nota kokularına örnek verilebilir .